Asbestdak? Laat u niet verrassen!

Het asbestdakenverbod komt eraan. Dat betekent dat per 1 januari 2024 het hebben van een dak van asbesthoudend materiaal niet meer toegestaan is. Dit verbod geldt zowel voor bedrijven als voor particulieren. Het gaat dan om het deel van het dak dat met de buitenzijde in verbinding staat en de bijbehorende hoekstukken naar de gevel. Het heeft geen betrekking op andere asbesthoudende bouwdelen zoals gevelbekleding, dakbeschot, dakisolatie en ook niet op bijvoorbeeld asbesthoudende riolerings- en andere leidingen.

Risico’s

Door weersinvloeden en erosie van asbesthoudende daken kunnen na verloop van tijd asbestvezels vrijkomen. De gezondheidsrisico’s die hieraan zijn verbonden wil de overheid met dit verbod opheffen. In 1994 werd toepassing van asbesthoudende materialen al verboden. De hoeveelheid asbestdaken is in Nederland overigens zo groot dat het de vraag is of het wel mogelijk is dat alle asbestdaken tijdig gesaneerd kunnen worden.

Sanering

Als particulier mag u in sommige situaties en onder strikte voorwaarden zelf het asbest verwijderen. U loopt dan wel een mogelijk gezondheidsrisico omdat bij verwijdering asbestvezels kunnen vrijkomen. Voor het saneren van asbestdaken zijn ook gecertificeerde bedrijven in uw omgeving beschikbaar die het asbestdak op een verantwoorde en veilige manier kunnen verwijderen en afvoeren (zie www.ascert.nl). Er geldt momenteel nog een subsidieregeling, maar die is naar verwachting volgend jaar uitgeput.

Gevolgen van dit asbestdakenverbod?

Steeds meer verzekeraars passen de polisvoorwaarden aan in verband met het asbestdakenverbod.

Verzekeraars willen bij schade (bijvoorbeeld door brand of storm) niet meer alle bouw- en saneringskosten betalen, omdat de daken per 2024 sowieso al vervangen moeten worden. Dit kan aangepast worden door verandering van de voorwaarden of door middel van clausules. De meeste aanpassingen voorzien in een afschrijving op de asbesthoudende daken bij schade. Dit betekent een veel lagere schadevergoeding. Soms schrijft de overheid voor dat deelherstel bij schade niet mag, waardoor een compleet dak gesaneerd en vervangen moet worden. Verzekeraars betalen dan alleen een vergoeding voor de beschadigde platen en niet voor het gehele dak. Bij de stormschade van 18 januari 2018 zijn hier helaas al voorbeelden van, waarbij het moment van dakvervanging (met daarmee samenhangende kosten) dan toch voor verzekerden onverwachts vroeg kwam.

Met vriendelijke groet,

Hans van der Starren

« Terug naar het nieuwsoverzicht
Contact opnemen
Maak een afspraak!
Bel met ons voor een advies op maat