Big data & verzekeringen

De data-gedreven samenleving is volop in ontwikkeling. Termen als algoritmes en big data komen steeds vaker voorbij. Steeds meer bedrijven, waaronder verzekeraars, maken er dankbaar gebruik van. Maar wat is het nou eigenlijk en hoe kan deze technologie door verzekeraars worden toegepast?

Big data verwijst naar de online berg aan digitale gegevens. Deze enorme brij aan informatie groeit razendsnel en verdubbelt praktisch elke twee jaar. Dat komt doordat we massaal gebruik maken van bijvoorbeeld Google, social media en slimme apparaten. Big data is een goudmijn, algoritmes zijn de mijnwerkers die het goud uit die mijn kunnen halen. Een algoritme is eigenlijk een recept om een ‘probleem’ stapsgewijs op te lossen. Voor het bepalen van de benodigde stappen leert het ritme van de beschikbare data, door in die enorme hoeveelheid voorbeelden patronen te herkennen.

Een probleem kan bijvoorbeeld zijn: hoe kom ik met mijn auto het snelst van A naar B? Uw navigatiesysteem kan dit door gebruik van algoritmes berekenen en zich daarnaast aanpassen als de situatie verandert door bijvoorbeeld een wegafsluiting.

In verzekeringsland wordt veelvuldig geëxperimenteerd met algoritmes. Bijvoorbeeld bij het bestrijden van fraude. Fraude kost verzekaars en dus ook de premiebetalende klanten veel geld. Verdachte schadeclaims kunnen door toepassing van algoritmes sneller én beter worden herkend. Dat is voor de fraudebehandelaar een grote hulp. De behandelaar checkt het advies en kan vervolgens aangeven of het advies klopt. Daar leert het algoritme vervolgens ook weer van. Zo werkt het systeem steeds beter en gaan de kosten omlaag.

Ondanks dat we bij Uiterwijk Winkel deze ontwikkelingen met veel belangstelling volgen blijven wij ervan overtuigd dat een persoonlijke benadering niet kan worden vervangen door kunstmatige intelligentie. Iedereen is uniek en dat maakt een hokjesbenadering volgens ons onmogelijk. Menselijk contact en aandacht voor u als persoon blijft bij ons daarom hoog in het vaandel staan.

Bel dus ook gerust met één van onze adviseurs. We helpen u graag verder!

Met vriendelijke groet,

Ewout Schepers
Adviseur bij Uiterwijk Winkel Verzekeringen

 

« Terug naar het nieuwsoverzicht
Contact opnemen
Maak een afspraak!
Bel met ons voor een advies op maat