Oeps, de bestanden zijn versleuteld!

Herinner jij je de wereldwijde cyberaanval van vorige maand nog waarbij computersystemen in ruim 150 landen werden gegijzeld door ransomware?

Deze aanval trof bijvoorbeeld Britse ziekenhuizen waardoor patiënten niet geholpen konden worden. Ook het Nederlandse Q-park werd getroffen. Als consument moest je noodgedwongen met contanten betalen. Had de automaat geen mogelijkheid om contant te betalen dan kon je gratis uitrijden. Dat je als consument gratis kan parken is prettig, maar voor Q-park was het een forse inkomstenderving.

We weten allemaal wat de gevolgen van een cyberaanval kunnen zijn. Systemen werken niet meer, bestanden zijn niet meer benaderbaar, gevoelige informatie ligt op straat en de privacy is niet meer gewaarborgd. Voor zowel consument als ondernemer een grote nachtmerrie. Ondanks deze wetenschap zijn velen nog niet goed voorbereid op een eventuele aanval. Volgens cijfers van het CBS geldt dit zelfs voor 83 procent van de Nederlandse bedrijven. Cybercrime komt steeds vaker voor en is de snelst groeiende vorm van misdaad in de laatste jaren. Alleen al in het afgelopen jaar bedroeg de schade voor Nederlandse bedrijven en de overheid 10 miljard euro. Een snel groeiend risico met een grote impact!

Tips tegen cybercrime

Voorkomen is beter dan genezen. Als zakelijke adviseurs vinden wij het dan ook belangrijk dit onderwerp met onze relaties te bespreken. Wij geven graag een aantal tips die jou, zowel zakelijk als particulier, kunnen helpen het risico flink te verkleinen.

 • Zorg voor goede antivirus software
 • Maak regelmatig een back-up van uw data
 • Installeer regelmatig software-updates
 • Gebruik lange wachtwoorden met combinaties van (hoofd)letters, cijfers en symbolen
 • Open geen berichten en bestanden van verdachte afzenders: controleer altijd de afzender
 • Klik niet zomaar op vreemde links

Cybercrimeverzekering

Voor bedrijven hebben wij een cybercrimeverzekering die jou helpt de schade te beperken. Afhankelijk van de gekozen productvariant biedt deze verzekering dekking voor de gevolgen van onder andere:

 • Systeeminbraak
 • Diefstal of verlies van vertrouwelijke informatie
 • Cyberaansprakelijkheid
 • Hacking
 • Cyberafpersing

Cybercrime is een probleem waar wij helaas voorlopig nog niet vanaf zijn. Door de constant veranderende aanvallen van internetcriminelen is er de roep om innovatieve oplossingen. Gelukkig kunnen wij jou ook hiermee van dienst zijn. Wanneer je meer wilt weten over de risico`s en oplossingen op het gebied van cybercrime, dan denken wij natuurlijk graag met jou mee.

Met vriendelijke groet,

Michiel Okken
Adviseur zakelijk

 

« Terug naar het nieuwsoverzicht
Contact opnemen
Maak een afspraak!
Bel met ons voor een advies op maat