Tips voor een autorit tijdens de herfst

Tips voor een autorit tijdens de herfst

Het is herfts. De dagen worden korter en het regent vaak en hard. Daarnaast kan het ook flink waaien. Om de kans op schade en pech in de herfst te verkleinen hebben we een aantal tips voor u op een rij gezet.

Controleer de ruitenwissers

Als het hard regent, dan hebben de ruitenwissers een belangrijke taak: zij zorgen voor goed zicht. En dat is belangrijk, bijvoorbeeld als je onverwachts moet remmen op een nat wegdek. Controleer daarom of uw ruitenwissers nog goed werken. Als de ruitenwissers versleten of beschadigd zijn, dan is het belangrijk om ze te vervangen. Voor de meeste auto’s is dit een relatief kleine investering.

Een goede airco is onmisbaar, ook tijdens de herfst

Dat de verwarming in de auto in de herfst optimaal moet werken spreekt voor zich. Maar denk ook aan de airco. Autoruiten beslaan in de herfst sneller. Dit is het gevolg van vochtige lucht in de auto, bijvoorbeeld van een natte jas of warme adem. Beslagen ruiten zijn niet alleen vervelend, maar ook erg gevaarlijk. Een goede airco zorgt ervoor dat de condens zo snel mogelijk weer verdwijnt. Een absolute aanrader dus om deze goed te laten controleren.

Denk aan goede banden

Kou kan de druk op autobanden veranderen. Omdat een te lage bandenspanning een klapband kan veroorzaken, is het aan te raden om de bandenspanning regelmatig te controleren. De juiste bandenspanning staat vaak vermeld aan de binnenkant van het portier of de tankklep. Ook het profiel van de banden is van belang. Een glad wegdek zorgt ervoor dat je sneller grip verliest. Helemaal bij zware regenval of gladheid op de weg is een goede profieldiepte daarom onmisbaar.

Een zonnebril tegen laagstaande zon

In het najaar verblindt de zon automobilisten sneller, omdat deze lager aan de horizon staat dan in de zomer. Laagstaande zon in combinatie met neerslag zorgt ervoor dat het licht aan alle kanten weerkaatst, wat zorgt voor slecht zicht voor automobilisten. Gebruik tijdens het autorijden daarom een zonnebril om optimaal zicht te houden. Bij voorkeur een zonnebril met polariserende glazen. Deze filteren het licht en kleuren mee bij verandering van het licht. Bij fel zonlicht verkleuren de glazen tot een donkere tint. Bij bewolkt weer lichten de glazen op. Altijd helder zicht dus.

Check de verlichting

Groot licht, dimlichten, knipperlichten, remlichten en mistlampen. Bij koude temperaturen kunnen lampen soms ineens kapot gaan. En dat terwijl het juist in de herfst belangrijk is om jezelf goed zichtbaar te maken. Zorg daarom voor voldoende reservelampjes in de auto en controleer de werking van de verlichting. Als de verlichting van uw koplamp kapot is het aan te raden om gelijk beide lampen te vervangen. Daarmee voorkomt u dat u twee verschillende soorten licht voert.

 

Bron: Allianz Global Assistance

« Terug naar het nieuwsoverzicht
Contact opnemen
Maak een afspraak!
Bel met ons voor een advies op maat