Zonnepaneelinstallaties leiden tot meer woningbranden

Tegenwoordig zijn zonnepanelen goed betaalbaar. Steeds meer mensen zien een kans om op deze duurzame manier te besparen. Het aantal woningen met zonnepanelen in ons land neemt de laatste jaren dan ook sterk toe. Er zijn inmiddels zo’n 12 miljoen zonnepanelen!

Behalve voordelen is er ook een nadeel aan deze manier van energie opwekken: het risico op brand wordt groter. Matig installatiewerk van de panelen en omvormers is een steeds vaker voorkomende oorzaak van woningbranden.

Wat gaat er mis bij de installatie?
Installateurs leven bouw- en elektrotechnische regels lang niet altijd na bij het plaatsen van de panelen. Vooral bij particulieren levert dit een risico op. Dat komt omdat zonnepaneelinstallaties van particulieren doorgaans niet geïnspecteerd worden voordat ze worden opgeleverd. Fouten komen daardoor pas later aan het licht. Denk aan onjuist aangesloten kabels of panelen die te dicht tegen het dak aan worden geplaatst. Of lekkage doordat er dakpannen zijn gescheurd.

Brand voorkomen
Er zijn verschillende dingen die u kunt doen om brand door zonnepanelen zoveel mogelijk te voorkomen.

  • Kies voor een betrouwbaar bedrijf dat kwaliteit levert. Laat de panelen liefst plaatsen door een lokaal bedrijf.
  • Maak goede afspraken over garantie en onderhoud.
  • Check zelf regelmatig of het installatiemateriaal nog goed is en op zijn plek zit.
  • Bewaar alle papieren goed, zorg ervoor dat u weet wat voor zonnepanelen er bij u geplaatst zijn.

Verzekerd van een goede nachtrust
Uiteraard kan het altijd gebeuren dat u toch met brand te maken krijgt, ondanks gedane maatregelen. Zorg er daarom voor dat uw woning goed verzekerd is. Zonnepanelen zijn niet altijd automatisch meeverzekerd op uw woonhuisverzekering. Het is daarom belangrijk wijzigingen zoals het plaatsen van zonnepanelen door te geven aan uw verzekeraar of tussenpersoon.

Met vriendelijke groet,

Martine de Groot

« Terug naar het nieuwsoverzicht
Contact opnemen
Maak een afspraak!
Bel met ons voor een advies op maat